Buscar

Luahan Hati yang Sentiasa Alpa

Assalamualaikum pembaca sekalian. Sudah lama kiranya saya tidak menulis di sini. Alhamdulillah, hari ini saya berkesempatan untuk update entri terbaru dalam laman ini. InsyaAllah saya ingin berkongsi cerita kepada kalian. Semoga mendapat memberi manfaat.

Tanggal 7 Mei 2014 saya tekad untuk meneruskan pencarian ilmu dengan  mengambil STPM jurusan agama. Sebenarnya sedari kecil saya ingin mendalami ilmu agama. Menyedari akan hakikat dunia akhir zaman pada hari ini dengan timbulnya pelbagai fitnah yang dihadapi oleh penuntut-penuntut agama. 

Baru-baru ini timbul perbahasan dikalangan individu-individu yang mendakwa mereka ini pakar dalam bidang agama. Untuk makluman perbahasan ini berlaku di laman twitter. Mereka ini mendakwa yang individu yang bergelar ustaz ataupun penceramah bebas dengan dakwaan yang tidak berasas dan tanpa bukti yang kukuh.

Saya rasa tidak perlulah dinyatakan dakwaan mereka itu. Bagi pandangan saya, sebelum kita menuduh seseorang itu biarlah kita faham tentang isu yang kita mainkan. Misalnya soal akidah. Adalah amat berat kita menuduh seseorang itu terkeluar dari Islam tanpa mengetahui hakikat yang sebenar sedangkan anda hanya mengenalinya menerusi media sosial. Dan yang dibahaskan adalah tentang ayat mutashabihat. Rasanya tidak perlu kita yang lokek ilmu pengetahuan berbahas tentang ayat ini. Sedangkan ulama' sebelum ini sudah maklum mengenainya. Apabila berbeza pendapat dengan guru anda tidak semestinya orang itu terpesong akidahnya. Hakikatnya janganlah terlalu taksub dengan guru anda semata-mata. Jangan hanya berguru dengan seorang guru, sebaliknya berguru dengan ramai guru.

Akhir kata,
"Kehidupan itu ada hikmahnya.

Hikmahnya, Allah s.w.t mahu kita
masuk ke syurga-Nya.

Tinggal kita nampak ataupun tidak hikmah itu, 
Hingga kita berusaha ataupun tidak untuk 
hidup mencapai syurga itu."
0 comments:

Post a Comment